Visul omului inca de cand au inceput primele misiuni spatiale a fost sa cucereasca spatiul din afara Terrei bucata cu bucata. Ne fascineaza planetele, sistemul nostru solar, suntem dornici sa stim ca la un moment dat putem sa mergem sa ne plimbam pe Marte sau pe Luna sau sa locuim acolo cand planeta noastra nu va mai avea resurse. Daca un zbor pana acolo cu naveta spatiala e prea scump si poate prea periculos, japonezii au pus in practica cel putin la nivel de concept si proiect o idee geniala: cum ar fi sa ajungi in spatiu cu… liftul. Exact cum iei liftul la bloc sa mergi pana la etajul 10, asa vei putea lua liftul pana pe Marte, sa spunem.

In vreme ce americanii si rusii vor sa faca orice sa aiba sateliti si misiuni spatiale cat mai indepartate, japonezii gandesc practic si vor sa trimita oamenii cu liftul in spatiu, chiar daca va dura ceva mai mult pana se finalizeaza proiectul. Ca sa testeze ideea japonezii vor trimite in spatiu doar o miniatura a unui lift pentru a vedea cum functioneaza lucrurile si ce erori, probleme apar. In locul liftului va fi o cutie mica din materiale speciale pentru a se vedea clar daca e sau nu posibil sa existe un lift in spatiu si sa urce pe verticala poate sau pe orizontala din ce spun japonezii. Testele au fost gandite pentru a circula liftul intre doi sateliti la inceput, pe orizontala, pe un cablu.

Daca lucrurile vor merge bine in 2050 vom avea turism spatial fara probleme. Ca sa ajunga in spatiu liftul va trece printr-un tub solid si lung din carbon, iar ca sa ajungi pe orbita cu liftul trebuie sa stai in el sase zile. Nu e ceva chiar asa de rau daca ai costum de protectie si atmosfera controlata, liftul va fi destul de incapator si chiar te vei putea distra cat timp cutia in care te afli se misca spre punctul final.

FacebookTwitterGoogle+