strungExista mai multe tipuri de strung iar aici in prima faza amintim de: centre de prelucrare, strunguri universale, strunguri de precizie, strunguri universale cu afisaj digital, strunguri cu cutie de viteze si strunguri universale cu viteza variabila. Pe strung se pot face mai multe operatii tehnice printre care se afla: operatiuni de gaurire, de strunjire longitudinala, plana sau conica, operatiuni de filetare sau operatii speciale precum strunjire poligonala sau sferica.

O categorie speciala de masini-unelte o constituie strungurile paralele cu freza (acestea sunt cunoscute ca si centrele de prelucrare). Acestea se obtin din masini orizontale de strunjit si vertical de frezat. De cele mai multe ori ele sunt utilizate pentru prelucrarea pieselor patrate, cilindrice sau conice prin operatii de strunjire, frezare si gaurire. Si daca tot am pomenit de tipurile de strunguri sa vedem si ce face fiecare. Avem strungurile universale care sunt destinate, în general, prelucrarii de piese metalice care au marimi mai mari, dar care necesita totusi o precizie ridicată. Acest tip de piese sunt folosite de cele mai multe ori în industria aeronautică, dar si in tehnica militara și alte ramuri industriale ale caror produse pot fi prelucrate pe strunguri universale. Un alt tip de strunguri mentionat este strungul de precizie. Acesta ca si destinatie strunjirea si filetarea pieselor care se utilizeaza in constructia instrumentelor de laborator si de optica.

In principal se utilizeaza in orologie, dar si in constructia de masini usoare sau in confectionarea sculelor mici. Mai avem si strunguri universale cu afisaj digital care pot prelucra cu o precizie foarte ridicata, piese de dimensiuni foarte mari. Strungurile care au afisaj digital sunt utilizate pentru prelucrarea pieselor metalice, prin aschiere. O alta categorie de strunguri sunt cele cu cutie de viteza care mai poarta si denumirea de strunguri de finisare si superfinisare. Ele se caracterizeaza prin realizarea celei mai inalte precizii și calitati a suprafețelor pieselor strunjite. Si ultima categorie este reprezentata de strungul universal cu viteza variabila care este un echipament ce poate realiza numeroase procese de prelucare.

FacebookTwitterGoogle+