Activismul online te face mai agresiv. Inchipuiti-va urmatorul scenariu: sunteti pe Facebook, postati comentarii mai mult sau mai putin placute pe timeline-ul fostei iubite, cand o petitie va sare in ochi si va cere ajutorul pentru a face bine unui om, mediului. Faceti lucrul decent de altfel de a o semna si a va continua treaba online ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat? Daca raspunsul este ca o semnati, felicitari!, ati facut munca de intrajutorare si mai grea.

Un studiu de anul trecut a demonstrat ca indivizii care semneaza orbeste petitii online nu vor da bani sau o mana de ajutor in caz de nevoie in offline. Pentru a demonstra lucrul acesta, cercetatorii au rugat 759 de participanti sa isi demonstreze abilitatile online. Jumatate dintre ei au trebuit sa semne o petitie pentru controlul armelor in functie de preferintele politice. Apoi fiecare a avut ocazia sa faca o donatie pentru o asociatie care se ocupa de arme si controlul lor sau pentru o fundatie care strangea fonduri in scop educational. Toti cei care au semnat petitia online au donat pentru controlul armelor, dar nu pentru educatie. Procentul sumelor donate a fost cu pana la 30% mai mic decat al celor care nu semnasera petitia.

Mancatul „etic” te face o persoana mai rea. Confruntati cu teama de fabricile din ferme si de distrugerea mediului zburatoarelor, multi dintre noi ne gandim si la etica atunci cand alegem ce mancam. Cu toate ca e bine pentru planeta, transformarile la care suntem supusi din punct de vedere psihologic sunt remarcabile. In 2009, oamenii de stiinta de la Universitatea din Toronto au pus la cale doua magazine online. Unul care semana cu un supermarket obisnuit, iar celalalt era „super verde”. Participantii la experiment au fost grupati in functie de magazine si preferinte si li s-au dat si bani sau au fost lasati doar sa se plimbe virtual prin ele. In faza a doua, toti subiectii au primit bani si li s-a spus sa ii imparta cu o persoana anonima. Ce s-a intamplat? Cei care au cheltuit banii in magazinul „super verde” i-au inselat pe partenerii anonimi. Pentru ca au crezut ca si-au demonstrat superioritatea morala atunci cand au cumparat „verde”, participantii nu au mai reactionat onest in restul experimentului. Cand au fost rugati sa ia o anumita suma de bani dintr-un plic, cumparatorii „eco” au mers mai departe si au luat si mai multi bani decat li s-a permis.

FacebookTwitterGoogle+