panouri-fotovoltaiceIn urma cu trei ani ma aflam si eu, la fel ca multi romani, in situatia de a cheltui mare parte din banii castigati pe tot ce inseamna facturi. Cea mai mare suma platita lunar era pentru curentul electric. Cum de curent electric e nevoie in orice locuinta, tehnologiile moderne nu pot functiona fara el, m-am gandit ca trebuie sa pun piciorul in prag si sa nu mai depind de furnizorul de energie electrica. Asa ca am inceput sa caut pe Internet, sa intreb in stanga si-n dreapta, sa ma documentez despre toate variantele care nu insemnau o investitie prea mare.

Intr-un final am facut o lista scurta cu solutii, cea mai rentabila fiind instalarea de panouri fotovoltaice pret bun, cumparate de la firme cu experienta pe piata. Marea mea temere era legata de functionarea lor in zilele innorate, mai ales ca sunt si perioade in care soarele nici ca mai apare pe cer. Curand, dupa cateva intrebari pe forumuri si prin cercurile de prieteni mi-am dat seama ca imi era frica degeaba, pentru ca odata ce ai asezat panourile cu partea sudica spre soare si le expui intre 10-15 totul e in regula. Lumina difuza din zilele innorate este suficienta ca sa poti produce energie electrica cu sistemele de panouri fotovoltaice pret mic comercializate de companii cu experienta. E adevarat ca ai productie de energie electrica redusa la jumatate cand e innorat, dar mai sunt si zile cu soare puternic, energia se inmagazineaza, asa ca nu ramai fara curent in toata casa cand ti-e lumea mai draga. Lamurit si in privinta acestui aspect am contactat o firma care se ocupa de vanzarea de astfel de echipamente, am mers sa le vad cu ochii mei si sa mai intreb ce nu imi era clar.

Asa am aflat ca as avea nevoie cam de patru metri patrati de panouri, maxim sapte sau opt, asta pentru a prepara apa calda si a asigura si un confort sporit in locuinta pe timpul iernii pentru o familie normala. Dupa asta, facand o schema in mare a intregului echipament, cu tot cu accesorii am vazut ca nu e chiar asa de scump cum credeam si daca adunam si facturile uriase la curent pe care nu le mai plateam, atunci investitia se recupera in doi sau trei ani fara probleme. Cei de la firma mi-au facut planul pentru sistemul cu panouri solare, au venit si au vazut si cum arata casa, unde e pozitionata, cat soare am, totul a decurs bine, montarea a fost rapida, am avut chiar de a doua zi apa calda si tot ce trebuie in casa. Acum costurile de intretinere si de producere ale curentului electric pentru toata casa sunt mult mai mici ca inainte, reduse cu pana la 30-40%, uneori 50%, asa ca am luat cea mai buna decizie.

FacebookTwitterGoogle+